logo-full-color

Ce este testul HPV?

Testul HPV detectează direct prezența tulpinilor de virus HPV (human papilloma virus) cu risc crescut pentru a dezvolta cancer de col uterin. Atunci când testul HPV este efectuat în combinație cu testul Papanicolau la femeile peste 30 ani, se identifică mult mai precis femeile care prezintă risc de a dezvolta cancer de col uterin, comparativ cu efectuarea numai a testului Papanicolau.

Iată de ce:

– testul Papanicolau depistează femeile cu cancer de col uterin sau leziuni precanceroase.

– testul HPV – pentru care poate fi folosită aceeași probă de celule recoltată pentru testul Papanicolau – utilizează o tehnologie moleculară în scopul depistării prezenței tipurilor cu risc crescut ale virusului HPV, adică acele tipuri care produc leziuni ale colului uterin și chiar cancer de col uterin.

– la femeile peste 30 ani, care prezintă riscul cel mai crescut de cancer de col uterin, efectuarea ambelor teste este cea mai sigură metodă de a depista o leziune de col uterin înainte că ea să devină cancer. Studiile de specialitate arată că în medie, efectuarea ambelor teste – testul HPV și testul Papanicolau – identifică 95-100 % din leziunile cervicale avansate (CIN2, CIN3 sau cancer).

Cât de des este necesar testul HPV? Primul test HPV

Dacă ai peste 30 ani și nu ai efectuat niciodată un test HPV, este cazul să o faci cu următoarea ocazie cu care vei face testul Papanicolau.

Dacă ai între 20-30 ani, infecția HPV este frecventă, dar de regulă este trecătoare, iar testul HPV este necesar numai dacă rezultatul testului tău Papanicolau este neconcludent (tip ASC-US).

Dacă ai sub 20 ani, nu este necesar să efectuezi testul HPV.

Testul HPV face parte din screening-ul pentru cancer de col uterin?

În prezent este recunoscut oficial avantajul testării HPV în următoarele cazuri:

– pentru evaluarea și monitorizarea femeilor începând de la vârsta de 20 ani ale căror rezultate la testul Papanicolau sunt neconcludente (adică tip ASC-US)

– pentru testarea de rutină (în combinație cu testul Papanicolau) la femeile peste 30 ani

De ce sunt necesare atât testul HPV cât și testul Papanicolau?

Testul HPV și testul Papanicolau testează aspecte diferite. Efectuarea ambelor teste este indicată în special la femeile peste 30 ani, deoarece acesta este grupul de vârstă cu riscul cel mai mare pentru cancer de col uterin.

Repetarea testului HPV

Dacă ai peste 30 ani, repetarea testului HPV depinde de rezultatele testelor anterioare. De exemplu, dacă atât testul Papanicolau cât și testul HPV au fost normale, re-testarea HPV este necesară doar o dată la 3 ani.

În cazul în care rezultatul testului tău recent a ieșit modificat, medicul specialist ginecolog îți va recomanda când trebuie efectuat din nou testul în funcție de programul de monitorizare ales.

La FamilyClinic, medicul ginecolog îți poate efectua o examinare completă, cu prelevarea unei probe unice, din care se lucrează în laborator atât testul Papanicolau în mediu lichid, cât și testul HPV. În cazul în care rezultatul impune continuarea investigațiilor prin efectuarea colposcopiei, același medic poate realiza această explorare tot în cadrul clinicii.