Automedicația, definită ca inițiativa de a lua medicamente fără ca acestea să fie prescrise de către un specialist în urma unei evaluări medicale, poate fi tentantă în cazul unor afecțiuni comune, cu atât mai mult cu cât accesul liber la informațiile necenzurate disponibile pe internet este astăzi la dispoziția oricui. De ce este important să consultați un medic înainte de a lua orice medicament și să folosiți medicamentele numai conform recomandărilor? Pentru că, utilizând medicamentele în mod necorespunzător, automedicația se poate asocia cu riscuri grave, cum ar fi diagnosticarea greșită sau tardivă a unei boli, administrarea unei doze prea mari sau prea mici, ineficiente, de medicament, declanșarea de interacțiuni nedorite sau periculoase între medicamente sau apariția unei reacții adverse de tip alergic imediat cu efect sever, cum ar fi socul anafilactic.
Dacă aveți simptome neobișnuite sau starea dumneavoastră de sănătate vă îngrijorează, nu ezitați să consultați imediat un specialist. Accesul rapid și ușor la sfatul și expertiza unui medic care, în plus, cunoaște și antecedentele dumneavoastră medicale, reprezintă unul din avantajele înscrierii la un medic de familie. La Family Clinic vă așteaptă medici de familie cu experiență, gata să ajute în orice problemă de sănătate ați avea.
Unul dintre cele mai mari riscuri când apelați la automedicație se referă la posibilitatea de a lua un medicament nepotrivit, care înrăutățește o afecțiune cronică existentă sau determină o reacție adversa. De exemplu, administrarea unui antialgic (medicament pentru durere) care conține aspirină poate fi periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni cum ar fi ulcerul gastroduodenal sau diferite probleme de coagulare a sângelui. De asemenea, dozele incorecte pot fi lipsite de efect sau pot duce la efecte secundare nedorite.
O altă problemă majoră cu automedicația este că poate masca simptomele unei afecțiuni mai grave. Dacă luați un medicament pentru durere sau pentru a reduce febra, acest lucru poate masca simptomele unei infecții sau ale unei afecțiuni cronice care necesită tratament medical. Astfel, se determină o amânare în procesul de diagnosticare și tratare a unei afecțiuni existente. Inevitabil, vă puteți afla în situația ca o afecțiunea respectivă să evolueze, fiind ulterior mai dificil de tratat.
Automedicația poate, de asemenea, să interacționeze cu alte medicamente pe care le luați, ceea ce poate duce la efecte secundare neașteptate sau la interacțiuni medicamentoase periculoase. De exemplu, luarea unui medicament pentru somn împreună cu alcoolul poate crește riscul de accidente.
Este important să înțelegeți că automedicația poate avea consecințe negative grave asupra sănătății dumneavoastră.
Când apelați la automedicație vă expuneți riscului crescut de a dezvolta o dependență de medicamente. Dacă luați medicamente pentru durere sau pentru a vă ajuta să dormiți, acestea pot deveni în timp indispensabile pentru o funcționare normală a organismului. Așa se instalează dependența, cu implicații grave de sănătate mintală și fizică și simptome precum anxietate sau dureri cronice.
În ciuda problemelor care pot să apară în urma automedicației, există mituri persistente care încurajează practicarea acestui comportament riscant.
Iată câteva dintre aceste mituri și adevărurile despre ele:
Mit: Toate medicamentele sunt sigure și nu pot fi dăunătoare dacă sunt luate în mod corespunzător.
Adevăr: Chiar și medicamentele recomandate de către medic sau disponibile fără rețetă pot fi dăunătoare dacă sunt luate în mod necorespunzător. De exemplu, un medicament poate fi sigur pentru o persoană, dar periculos pentru alta, în funcție de starea lor de sănătate și de interacțiunile cu alte medicamente pe care persoana respectivă le are prescrise.
Mit: Dacă un medicament a funcționat pentru un prieten sau un membru al familiei, va funcționa și pentru mine.
Adevăr: Fiecare organism reacționează diferit la medicamente, astfel încât ceea ce funcționează pentru o persoană, poate fi ineficient sau chiar periculos pentru alta.
Mit: Este suficient să citesc eticheta sau instrucțiunile de pe ambalaj pentru a ști cum să iau un medicament.
Adevăr: Instrucțiunile de pe ambalaj sunt importante, dar nu înlocuiesc sfatul unui medic de specialitate. Doar medicii pot oferi informații suplimentare despre modul și condițiile de administrare a unui medicament.
Problemele cele mai frecvent întâlnite pentru care se apelează la automedicație sunt: durerea de cap, durerile în gât și răcelile banale. Se spune despre medicamente că sunt ”un rău necesar” al vieții moderne. Însă, așa cum am arătat, automedicația poate dăuna grav sănătății și poate conduce chiar la apariția unor afecțiuni, atunci când medicamentele sunt administrate incorect, fără prescripția medicului.
În concluzie, este important să nu vă lăsați ghidați de mituri atunci când vine vorba despre sănătatea dumneavoastră și să consultați întotdeauna medicul înainte de a lua orice medicament. Medicul de familie este cel mai în măsură să vă îndrume către tratamentul adecvat sau către medicul de specialitate care vă poate ajuta cu afecțiunea pe care o aveți. Numai în acest fel vă puteți proteja de efectele negative ale automedicației, asigurându-vă totodată că tratamentul luat este sigur și eficient.