Febra este bun─â!

Febra este un mecanism natural al organismului de a lupta ├«mpotriva infec╚Ťiilor. Atunci c├ónd o persoan─â este bolnav─â, sistemul imunitar al organismului elibereaz─â o substan╚Ť─â numit─â interleukin-1, care declan╚Öeaz─â o cre╚Ötere a temperaturii corpului. Aceast─â cre╚Ötere a temperaturii se nume╚Öte febr─â, atunci c├ónd dep─â╚Öe╚Öte 38 ┬░C ╚Öi are ca scop eliminarea microorganismelor patogene ╚Öi accelerarea procesului de vindecare.

Febra este considerat─â un semnal de alarm─â al organismului, atunci c├ónd ceva nu este ├«n regul─â. De╚Öi poate fi nepl─âcut─â, febra este, de fapt, un semn c─â sistemul imunitar func╚Ťioneaz─â corect ╚Öi ├«ncearc─â s─â lupte ├«mpotriva infec╚Ťiei.

De asemenea, febra poate ajuta la reducerea inflama╚Ťiei. Citokinele, care cauzeaz─â cre╚Öterea temperaturii corporale sunt, de asemenea, responsabile pentru reducerea inflama╚Ťiei. Febra poate ajuta la ameliorarea simptomelor de congestie nazal─â, durerilor de cap ╚Öi durerilor musculare asociate de multe ori st─ârilor infec╚Ťioase.

Este important s─â re╚Ťine╚Ťi c─â febra nu este ├«ntotdeauna un semn al unei infec╚Ťii. Ea poate fi, de asemenea, cauzat─â de alte afec╚Ťiuni, cum ar fi boli autoimune, afec╚Ťiuni oncologice  sau reac╚Ťii adverse la medicamente. Dac─â ave╚Ťi febr─â persistent─â sau febr─â ├«nso╚Ťit─â de simptome neobi╚Önuite, este extrem de important s─â consulta╚Ťi un medic.

Febra este un mecanism util al organismului pentru a lupta ├«mpotriva infec╚Ťiilor.

Care sunt beneficiile febrei?

  • Stimuleaz─â sistemul imunitar: Febra poate ajuta la cre╚Öterea activit─â╚Ťii sistemului imunitar, ceea ce poate face ca organismul s─â fie mai capabil s─â lupte ├«mpotriva infec╚Ťiilor ╚Öi s─â se vindece mai repede.
  • Ucide microorganismele patogene: Cre╚Öterea temperaturii corpului poate ajuta la uciderea microorganismelor patogene, cum ar fi bacteriile ╚Öi viru╚Öii. Acest lucru poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare.
  • ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte circula╚Ťia s├óngelui: Febra poate ajuta la ├«mbun─ât─â╚Ťirea circula╚Ťiei s├óngelui, ceea ce poate ajuta la transportarea celulelor imune ╚Öi a medicamentelor c─âtre zonele infectate ale corpului.

Apari╚Ťia febrei nu trebuie s─â v─â ├«ngrijoreze! Frecvent, aceasta se autolimiteaz─â ├«n cadrul evolu╚Ťiei obi╚Önuite a unei afec╚Ťiuni acute cu caracter infec╚Ťios. De╚Öi febra poate fi nepl─âcut─â, este important s─â nu o trata╚Ťi imediat cu medicamente antipiretice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Acestea pot sc─âdea temperatura corpului, dar pot ├«ncetini procesul de vindecare. ├Än schimb, este mai bine s─â l─âsa╚Ťi organismul s─â lupte ├«mpotriva infec╚Ťiei ╚Öi s─â v─â concentra╚Ťi pe men╚Ťinerea hidrat─ârii ╚Öi pe odihn─â.

Dac─â temperatura corpului este mai mare de 38 de grade Celsius, sau dac─â ave╚Ťi simptome severe cum ar fi dificultate ├«n respira╚Ťie sau dureri de cap severe, este important s─â contacta╚Ťi imediat un medic.

Cum se m─âsoar─â corect temperatura corporal─â?

Temperatura corporal─â se m─âsoar─â corect doar cu ajutorul termometrului. Atingerea frun╚Ťii cu palma nu este o metod─â pentru a afla dac─â ave╚Ťi febr─â! De regul─â, pentru aflarea temperaturii corpului se utilizeaz─â un termometru digital. Cel mai bine, temperatura corpului se m─âsoar─â axilar. Plasa╚Ťi termometrul sub bra╚Ť ╚Öi ╚Ťine╚Ťi m├óna lipita de trunchi p├ón─â la apari╚Ťia semnalului sonor care indic─â sf├ór╚Öitul m─âsur─âtorii.

Ce remedii sunt recomandate în caz de febră?

Tratamentul pentru febr─â depinde de cauza apari╚Ťiei acesteia, de disconfortul pe care ├«l resim╚Ťi╚Ťi, de starea general─â a organismului ╚Öi existen╚Ťa riscului apari╚Ťiei anumitor complica╚Ťii. Un plan de tratament pentru febr─â este stabilit corect doar de c─âtre medic. 

Dac─â temperatura corporal─â este ridicat─â, dar nu provoac─â un disconfort major ╚Öi nu prezint─â pericol, pute╚Ťi s─â apela╚Ťi la diverse remedii, potrivite pentru tratarea afec╚Ťiunii acas─â:

  • Odihn─â ÔÇô somnul ajut─â organismul s─â se recupereze, s─â-╚Öi conserve energia ╚Öi s─â lupte mai eficient ├«mpotriva cauzei febrei
  • Hidratare ÔÇô c├ónd temperatura corpului este crescut─â, apare riscul deshidrat─ârii. Be╚Ťi lichide pu╚Ťin ╚Öi des, pentru a preveni aceast─â problem─â. De asemenea, ceaiurile, sucurile proaspete de fructe sau supele sunt foarte bune pentru hidratare. Este indicat ca lichidele s─â fie reci pentru ameliorarea febrei.
  • B─âi c─âldu╚Ťe –  o baie c─âldu╚Ť─â sau c─âl├óie este indicat─â pentru a sc─âdea febra
  • Comprese reci – la axil─â sau in zona inghinal─â, unde sunt mai eficiente

C├ónd febra apare la copii mici sau la persoanele vulnerabile, este firesc s─â existe ├«ngrijorare. Dar, medicii de familie de la Family Clinic sunt aici pentru dumneavoastr─â. V─â a╚Ötept─âm pentru un consult, diagnostic ╚Öi tratament de specialitate oric├ónd ave╚Ťi o problem─â de s─ân─âtate.

Programa╚Ťi-v─â consultul online la Family Clinic!