logo-full-color

Infecțiile urinare la copii

Infecțiile urinare sunt întâlnite mai frecvent la bebeluși și copiii mici, din cauza ușurinței cu care pot pătrunde bacteriile ce se găsesc în mod obișnuit pe pielea din jurul organelor genitale externe pe canalul uretrei.

Incidența este mai mare la fete decât la băieți, datorită particularităților anatomice și de asemenea la copiii cu o igienă precară sau la băiețeii necircumciși.

Până la vârsta de 1 an, bebelușul trebuie urmărit cu atenție dacă urinează normal sau nu (în jeturi sau stropi). Aceste două situații pot fi primele semne că sugarul poate prezenta malformații congenitale ale aparatului urinar, nedepistate ecografic din perioada vieții intrauterine. De asemenea, infecțiile urinare dese până la vârstă de 1 an trebuie să tragă un semnal de alarmă părintelui, deoarece ele pot fi cauzate de malformații congenitale, mai ales dacă sunt însoțite de febră.

În ambele cazuri, de primă intenție este efectuarea unei ecografii și evaluarea la medicul de familie care, dacă are suspiciunea unei malformații de tract urinar, face recomandarea către un medic pediatru nefrolog. În cazul în care se consideră necesar, copilașul poate fi investigat suplimentar prin cistografie sau urografie.

Modul de manifestare a infecțiilor de tract urinar poate fi brusc, violent, cu febră ridicată și stare generală alterată sau, dimpotrivă, complet silențios, infecția fiind descoperită întâmplător la un examen de rutină al urinei, la un copil care s-a simțit perfect normal.

Evoluția infecțiilor urinare depinde de forma clinică, boala prezentând o modalitate evolutivă particulară fiecărui copil, fiind influențată de factorii favorizanți.

Cauzele infecțiilor tractului urinar pot fi:

• Contaminarea cu diverse bacterii;

• Refluxul vezico-ureteral (o tulburare funcțională care permite refluxul retrograd al urinei înapoi în uretere și rinichi);

• Blocajul urinei în tractul urinar;

• Folosirea unor săpunuri puternice cu efect iritant sau a spumelor de baie.

Care sunt simptomele unei infecții urinare?

Simptomele diferă în funcție de vârsta copilului și de localizarea infecției. Acestea pot fi joase (localizate la nivelul vezicii urinare) sau înalte (localizate la nivelul rinichiului). Cel mai greu de apreciat sunt simptomele bebelușilor, din cauza imposibilității acestora de a comunica ceea ce simt.

În aceste cazuri, experiența pediatrului poate aprecia dacă simptome cum ar fi de febra, voma, oboseala, iritabilitatea sau problemele de greutate ori alimentație pot fi semne de infecție urinară.

Pot fi semne de infecție urinară joasă :

• durerile (usturimi) la urinat;

• urinatul des;

• durerile abdominale sau în flancuri;

• urină cu un miros neplăcut;

• urina conține sânge.

Infecțiile urinare înalte reprezintă infecții ale rinichilor (pielonefrită). Simptomatologia este asemănătoare cu cea a infecțiilor urinare joase, la care se adaugă însă de multe ori manifestări de afectare mai profundă a stării generale, cum ar fi:

• Frisoane;

• Dureri dorsale intense;

• Vărsături, oboseală, apatie.

Infecțiile urinare nu sunt contagioase, însă un consult de specialitate este absolut obligatoriu – cu un tratament corespunzător, simptomele se pot ameliora în 2-3 zile și infecția se va vindeca în aproximativ o săptămână.

Netratate, infecțiile urinare determină inflamație, urmată de distrugerea celulelor renale cu apariția de cicatrici definitive, care produc repercusiuni serioase asupra sănătății pentru tot restul vieții. De asemenea, recăderile – reinfecții la perioade scurte de timp de la vindecare duc la o sensibilitate care se menține și în perioada vieții adulte, suferințele rinichiului putând conduce în timp la insuficiență renală și dializă.

Patologie comună întâlnită la sugar și copilul mic, infecția de tract urinar poate fi rapid diagnosticată și tratată.

Contează pe noi!