logo-full-color

Menopauza și bolile cardiovasculare

Menopauza este o perioad─â de tranzi╚Ťie natural─â ├«n via╚Ťa unei femei, c├ónd ovarul ├«nceteaz─â s─â mai produc─â ovule ╚Öi produc╚Ťia de estrogen scade. Aceast─â schimbare hormonal─â poate fi asociat─â cu o serie de simptome precum bufeurile, transpira╚Ťia excesiv─â, insomniile sau schimb─ârile de dispozi╚Ťie. De╚Öi aceste manifest─âri sunt nepl─âcute, nu sunt o amenin╚Ťare pentru starea de s─ân─âtate. ├Äns─â, exist─â ╚Öi consecin╚Ťe mai grave ale menopauzei, precum cre╚Öterea riscului de boli cardiovasculare sau osteoporoz─â.

Există două tipuri principale de menopauză, fiecare cu propriile caracteristici și cauze

Menopauza natural─â: Acesta este tipul de menopauz─â care apare natural ├«n via╚Ťa unei femei, ca urmare a ├«mb─âtr├ónirii ╚Öi a schimb─ârilor hormonale naturale. Menopauza natural─â poate fi ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n trei etape: perimenopauza, menopauza ╚Öi postmenopauza.

Menopauza prematur─â sau indus─â: Aceast─â form─â de menopauz─â apare atunci c├ónd ovarele ├«nceteaz─â s─â mai produc─â hormoni, cum ar fi estrogenul ╚Öi progesteronul, ├«nainte de v├órsta de 40 de ani. Exist─â mai multe cauze ale menopauzei premature, inclusiv factori genetici, anumite afec╚Ťiuni de s─ân─âtate, tratamente medicale precum radioterapia sau chimioterapia ╚Öi interven╚Ťii chirurgicale, cum ar fi ├«ndep─ârtarea ovarelor.

În general, menopauza începe între vârsta de 45 și 55 de ani și este marcată de mai multe faze

Perimenopauza: Aceast─â faz─â poate ├«ncepe cu c├ó╚Ťiva ani ├«nainte de menopauz─â. ├Än aceast─â perioad─â, nivelul de estrogen al organismului ├«ncepe s─â scad─â, ceea ce poate duce la simptome precum bufeuri, transpira╚Ťii nocturne, modific─âri ale ciclului menstrual, insomnie, schimb─âri de dispozi╚Ťie ╚Öi probleme cu via╚Ťa sexual─â.

Menopauza: Aceast─â faz─â ├«ncepe dup─â ce o femeie nu a avut menstrua╚Ťie timp de 12 luni consecutive. ├Än aceast─â perioad─â, produc╚Ťia de estrogen ╚Öi progesteron este redus─â la nivel minim, ceea ce poate duce la simptome precum usc─âciune vaginal─â, probleme urinare ╚Öi cre╚Öterea riscului de osteoporoz─â.

Postmenopauza: Aceast─â faz─â ├«ncepe dup─â menopauz─â ╚Öi dureaz─â tot restul vie╚Ťii unei femei adulte. ├Än aceast─â perioad─â, nivelul de estrogen ╚Öi progesteron r─âm├óne sc─âzut, ceea ce poate duce la probleme de s─ân─âtate precum osteoporoza ╚Öi afec╚Ťiuni cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt cele mai comune cauze de deces în rândul femeilor din întreaga lume, iar riscul acestora crește odată cu vârsta și cu instalarea menopauzei. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen în corp, care poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol rău (LDL).

Exist─â multe m─âsuri pe care le po╚Ťi lua pentru a-╚Ťi proteja inima ├«n perioada menopauzei

├Än primul r├ónd, ar trebui s─â ├«ncepi cu un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos, cu mai mult─â mi╚Öcare ╚Öi adoptarea unei diete echilibrate, care include multe fructe ╚Öi legume, cereale integrale, proteine slabe ╚Öi gr─âsimi s─ân─âtoase. Este important s─â evi╚Ťi alimentele procesate ╚Öi s─â reduci consumul de sare ╚Öi zah─âr.

Exerci╚Ťiile fizice efectuate ├«n mod regulat sunt deosebit de importante. Mersul pe jos, alergarea, ├«notul sau yoga pot ajuta la men╚Ťinerea greut─â╚Ťii corporale, la ├«mbun─ât─â╚Ťirea st─ârii de spirit ╚Öi la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Alte m─âsuri pe care le po╚Ťi lua includ renun╚Ťarea la fumat ╚Öi reducerea consumului de alcool. Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru boli cardiovasculare, iar consumul excesiv de alcool poate cre╚Öte tensiunea arterial─â ╚Öi nivelul de colesterol.

├Än cele din urm─â, dac─â ai antecedente familiale de boli cardiovasculare sau dac─â ai al╚Ťi factori de risc, cum ar fi diabetul sau obezitatea, ar trebui s─â vorbe╚Öti cu medicul t─âu despre alte m─âsuri de preven╚Ťie, cum ar fi tratamentul cu medicamente sau monitorizarea regulat─â a tensiunii arteriale ╚Öi a nivelului de colesterol. La Family Clinic po╚Ťi apela cu ├«ncredere la medici ginecologi experimenta╚Ťi, care ├«╚Ťi vor oferi sfaturi medicale valoroase, dar ╚Öi un plan de tratament pentru menopauz─â.

Menopauza poate fi o perioad─â extrem de dificil─â ╚Öi emo╚Ťionant─â ├«n via╚Ťa ta. Te confrun╚Ťi cu schimb─âri fizice ╚Öi emo╚Ťionale semnificative ╚Öi totodat─â sim╚Ťi o pierdere a feminit─â╚Ťii. Aceste modific─âri ├«╚Ťi pot afecta rela╚Ťiile cu cei din jur, cariera ╚Öi stima de sine. ├Än plus, menopauza poate fi o reamintire a trecerii timpului, a ├«mb─âtr├ónirii. Cu toate acestea, este important s─â ├«n╚Ťelegi c─â menopauza este o parte natural─â a vie╚Ťii ╚Öi este nevoie s─â fii bl├ónd─â cu ceea ce sim╚Ťi, pentru a identifica modalit─â╚Ťi eficiente de a face fa╚Ť─â schimb─ârilor. Sprijinul venit din partea prietenilor ╚Öi a familiei este deosebit de important ╚Öi te va ajuta s─â traversezi cu bine aceast─â perioad─â dificil─â ╚Öi s─â redob├ónde╚Öti echilibrul fizic ╚Öi mental.

Medicii ginecologi cu experien╚Ť─â de la Family Clinic sunt al─âturi de tine ╚Öi vor discuta despre op╚Ťiunile de tratament care te vor ajuta s─â previi riscurile cardiovasculare, odat─â cu instalarea menopauzei. Totodat─â, medicii no╚Ötri ├«╚Ťi vor recomanda cele mai bune metode de gestionare a simptomelor menopauzei, care te vor ajuta s─â men╚Ťii o calitate a vie╚Ťii c├ót mai ridicat─â.

Dac─â te confrun╚Ťi cu simptomele nepl─âcute ale menopauzei, programeaz─â un consult ginecologic la Family Clinic!