logo-full-color

Puncţia tiroidiană cu ac fin

Când este indicată?

Metoda se aplică numai la recomandarea medicului endocrinolog, după ce acesta a examinat pacientul și a efectuat toate celelalte investigații necesare pentru diagnostic cât mai complet (examen clinic, ecografic, analize specific de laborator).

Medicul poate recomanda biopsia aspirativă cu ac fin în următoarele situații:

•   pentru a face un diagnostic diferențial în cazul nodulilor tiroidieni;

•   pentru a stabili tratamentul adecvat în cazul nodulilor;

•   pentru a evacua un chist care ar putea cauza durere;

•   pentru a injecta local un medicament.

De ce este importantă?

•   este o investigație minim invazivă extrem de utilă, care a scăzut mult numărul de intervenții chirurgicale ne-necesare pe tiroidă;

•   are o acuratețe semnificativă a rezultatului: rezultatul la puncție este sub formă: benign (75%), malign (5%), suspect (20%);

•   în cazul rezultatului “suspect”, nodulul poate fi operat sau doar urmărit periodic.

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Între 4-7% din populație prezintă noduli la nivelul glandei tiroide, incidența crescând odată cu înaintarea în vârsta, apărând mai frecvent la sexul feminin, fiind cel mai frecvent depistați printr-un control ecografic de rutină.

Din fericire însă, mai puţin de 10% din nodulii tiroidieni sunt de natură canceroasă. Cu toate acestea, medicul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a depista din timp prezența unui cancer tiroidian.

Care sunt metodele de evaluare a nodulilor tiroidieni?

–       anamneza (în cadrul unei consultații de specialitate la medicul endocrinolog, care reconstituie istoricul complet al afecțiunii);

–       examinarea fizică a pacientului;

–       teste de laborator (TSH, hormoni tiroidieni, anticorpi anti-tiroglobulină, anti-tiroid – peroxidază);

–       examinări imagistice (ecografie, scintigrafie tiroidiană, etc);

–       puncția tiroidiană (biopsie aspirativă cu ac fin).

Ce este biopsia tiroidiană?

Este metoda prin care un ac foarte subțire este introdus în glanda tiroidă, prin care se aspiră cu o seringă o cantitate mică de celule tiroidiene sau lichid, care urmează ulterior să fie examinate citologic (la microscop).

Când nu se recomandă efectuarea puncției?

Având în vedere riscurile foarte reduse, în general sunt rare cazurile în care este contraindicată. În principal acestea sunt legate de coexistența unor tulburări de coagulare.

Cine efectuează puncția?

De obicei, puncțiile sunt efectuate de către medical endocrinolog, radiolog-imagist sau chirurg. Celulele sunt studiate și evaluate de către un morfopatolog (medic anatomopatolog).

Este important ca medicul care efectuează biopsia să aibă experiență, deoarece în cele mai multe cazuri nodulii sunt de dimensiuni mici, iar puncționarea lor nu se poate face decât ghidat ecografic.

Rata de insucces acceptată a biopsiilor este cuprinsă în general între 5% – 15%.

Cum se efectuează puncția?

Un ac foarte subțire atașat la o seringă este introdus în glanda tiroidă pâna în zona cu suspiciune (nodul, chist). Pacientul este culcat pe spate, cu gâtul în extensie, pe o masă în apropierea unui ecograf. Dacă nodulul nu este palpabil se va efectua o ecografie tiroidiană pentru orientare.

Tegumentul gâtului este aseptizat cu o soluţie iodată (dacă pacientul este alergic la iod se utilizează un alt tip de antiseptic). În cele mai multe cazuri anestezia locală nu este necesară, având în vedere că acul este foarte subțire și injecția de anestezie doare mai tare decât puncția în sine.

Pe regiunea tiroidiană se aplică un strat de gel steril şi se vizualizează cu sondă ecografică glanda tiroidă și nodulul de puncționat.

Există sisteme diferite de aspirație. Cel mai simplu este o seringă de 10-20 ml. Trăgând de piston se realizează o presiune negativă care aspiră celule tiroidiene în ac.

Procedura durează câteva (2-5) minute. La sfârșit, acul este retras din țesuturi și se aplică local un pansament steril, rugând pacientul să efectueze cu degetul o compresiune locală timp de 5 minute, cu scop hemostatic.

Durata întregii proceduri este de aproximativ 20-30 minute. Materialul extras se întinde pe o lamă de sticlă și se pulverizează cu un spray ce conține un alcool. Lama este trimisă apoi la laboratorul anatomopatologic.

Procedura este dureroasă?

Având în vedere acul foarte subțire, procedura este mai puțin dureroasă decât o injecție obișnuită. Din acest motiv, de multe ori nici nu este necesară anestezia locală.

Este riscantă procedura? Care sunt complicațiile posibile?

În general riscurile sunt foarte mici. Complicații pot fi:

–       de tip alergic, atunci când se utilizează anestezia locală;

–       mici hemoragii la nivelul puncției;

–       rareori infecții;

–       rareori hematoame intratiroidiene.

Ce se întâmplă în zilele următoare puncției?

În aproape toate cazurile, pacienții își pot relua activitatea obișnuită în aceeași zi sau în ziua următoare.

Pansamentul local poate fi îndepărtat fie în aceeași zi, fie în ziua următoare.

Dacă apar anumite simptome ca febră, tulburări de vorbire, tumefierea zonei, pacientul trebuie să contacteze imediat medicul.

Ce rezultate sunt furnizate de examenul citologic?

Materialul extras prin puncție este examinat de morfopatolog, analizând în primul rând dacă este suficientă cantitatea extrasă pentru examinare. În caz contrar, poate fi necesară repetarea procedurii.

Există următoarele posibilități:

•  Benign – 70% din cazuri – în acest caz, medicul endocrinolog va decide conduita terapeutică în continuare (tratament medicamentos şi supraveghere ecografică, sau chirurgical).

•  Malign – 5% din cazuri – în acest caz, medicul endocrinolog va face recomandarea către extirparea chirurgicală a tiroidei și tratament medicamentos ulterior.

•  Suspiciune de malignitate – 10% din cazuri – în acest caz se recomandă de obicei repetarea puncției, dar marea majoritate a cazurilor vor ajunge la operație. În 25% din cazuri rezultatul definitiv va fi cancer tiroidian.

•  Rezultat inconcludent – 15% din cazuri. În acest caz, este necesară repetarea puncției după câteva luni.

De obicei rezultatul se obţine într-o săptămână.

Când e recomandabil să solicitaţi o a doua opinie?

În general, atunci când rezultatul este negativ, dar aveți totuși factori de risc pentru cancer tiroidian. Se aplică în următoarele cazuri:

·      la pacienții sub 30 de ani sau peste 60 de ani cu rezultat malign sau inconcludent (această categorie are un risc mai mare de malignizare a unui nodul tiroidian);

·      dacă există simptome asociate, cum ar fi dificultate la înghițire sau răgușeală;

·      dacă există un istoric de iradiere a capului și gâtului;

·      un nodul dur, fixat la examinare;

·      ganglionii limfatici regionali măriți;

·      istoric de cancer tiroidian în familie.

La FamilyClinic, puncțiile tiroidiene cu ac fin sunt efectuate de Dr. Alexander Barac, specialist în medicină nucleară, având practica sa privată de specialitate în Germania. Fă-ți o programare pentru una din vizitele lunare la clinică și vei beneficia atât de o consultație completă (examen clinic, ecografie, dozare de hormoni tiroidieni), cât și de puncție, numai în cazul în care această este necesară. Dl. doctor are o vastă experiență (câteva sute de puncții pe săptămână, în cadrul cabinetului său din Germania).

Te așteptăm!